הדס סט, 2010 Sea-proof
שמיים וים. ים ושמיים. לכאורה שתי ממלכות נפרדות.
עולם למעלה, עולם למטה, וביניהם מתוח קו אופק דמיוני.
אבל כשהרוחות נושבות, הגלים משיבים. כשהמים מתלהטים, העננים מתמלאים.
ים ושמיים מתמזגים שוב למים.
בתקופה בו נדמה כי כולנו כמהים לאופק, מוזיאון תל אביב לאמנות פותח במרכז החוויתי למשפחה את התערוכה "פעם השמיים היו ים", שכל כולה מציעה מבט לעבר הים, השמיים וקו האופק שביניהם.
משחר ההיסטוריה, בני האדם נמשכו להביט במרחב של הים והשמיים. נרגעו מול הנוף האינסופי, נפעמו מעוצמת הגלים והרוחות, בראו מיתולוגיות שלמות סביבם, ותארו במילים ובציור את התנועה הבלתי פוסקת שברקיע ובמים. בתערוכה מוצגות יצירות עדינות ורגישות של אמנים ואמניות, מתקופות ומקומות שונים שמביטים לעבר הים והאופק ומציירים אותם שוב ושוב. המבקרים מוזמנים להתבונן ביצירות, שאולי ישפכו אור על מקור הכמיהה האנושית לאופק וליצור בעקבות אותו קו דמיוני שמפריד בין השמיים לים.
רועי קופר, הצוקים הלבנים של דובר, 2008
התערוכה נפתחת בהקרנה חיה בזמן אמת מחוף הצוק בתל אביב, כך שגם מתוך המוזיאון הצופים מוזמנים לחוות את החוף לאורך שעות היום השונות, השמש החזקה בשעות הצהריים, השקיעה הכתומה לפנות ערב והקסם שגלום בישיבה בחוף מול הים. במרכז התערוכה מוצבת העבודה ״ומעלי שמיים״, מובייל גדול ותכלכל מפורצלן שיצרה האמנית יסמין ילון. המבקרים מוזמנים להשתרע ברוגע על הרצפה הכחולה ולהתבונן למעלה, בזמן שבחלל הגלריה נשמעים צלילים שהוקלטו בחוף הים.
האמנית הדס סט מהרהרת בעבודת וידאו פואטית על האופן בו קו האופק חיוני לחיינו, היא משבשת את סדרי בראשית ומייצרת עולם בו הים למעלה והשמיים למטה.
האמן יונתן צופי מציג עבודות עשויות דבק פלסטי הבוחנות את הקשר שבין הים לשמיים – שני מרחבים המתמזגים זה בזה. סדרת תצלומים של רועי קופר מזכירה את הקשר המיוחד בשפה העברית שבין אופק לעתיד טוב ואולי יש בה תשובה לאותה נטייה אנושית לרדת לחוף ולהביט לעבר האופק.
את התערוכה חותם מרחב המדמה רצועת חוף, המבקרים מוזמנים לשבת על ״החול״ להביט על ה״אופק התכול״ ולקחת חלק באיור מונומנטלי עשוי מגזרות בגווני כחול, בהשראת המאיירת ענת ורשבסקי.
יונתן צופי, הרישום הנושם, 2022
בתערוכה מחולקת דפדפת פעילות, המזמינה משפחות, חברות וחברים, הורים וילדים לשבת יחד, לקרוא סיפורים מיתולוגים אודות הים והשמיים וליצור ולפעול בהשראתם ובהשראת היצירות.