אוצר: אבשלום סולימן

נעילה: 21.6.2025

אירועים בתערוכה:      

אירוע הקראה ומפגש אמן: 31.5.2025 בשעה 12:00 פאנל בנושא 'אירוח באמנות' בתא-תרבות קריית המלאכה: 20.6.2025 בשעה 10:30-13:00

אורי דובדבני, ללא כותרת (אחרי יחיאל שמי), 2022. פריים מוידיאו

אורי דובדבני, ללא כותרת (אחרי יחיאל שמי), 2022. פריים מוידיאו


התערוכה הוצגה לראשונה בדצמבר 2022 באטליה שמי, קיבוץ כברי. אוצרת: סמדר שינדלר

עמוד התווך הקוסמי נוצרה במקור עבור חללה הייחודי של אטליה שמי והוצגה שם ב-2022 באוצרותה של סמדר שינדלר. סדרת עבודות הוידאו שיצר אורי דובדבני לתערוכה היו תגובות לפסליו של יחיאל שמי, לערכים החומריים ולעקרונות האמנותיים שלו, ולטריטוריה הארכיטקטונית והנופית של הסטודיו וסביבותיו. 

הפיסול של שמי – ומפעלו האמנותי בכללו – נשען על התפיסה לפיה משמעותו של פסל נובעת מנוכחותו הפיסית, וכי מעשה הפיסול הוא מעשה של הנכחת גוף הפסל והפעלת החלל סביבו. הפיסול המאוחר שלו היה חמור סבר, מופשט, קונקרטי, נטול פיגורטיביות מפורשת וחף מנרטיב סיפורי.

לתכונות אלה עונה דובדבני באמצעות הפעלת הגוף החי בתוך חללי הפסלים של שמי ולצדם. לנוכח הפיסול הקונקרטי העָמִיד של שמי הוא יוצר עבודות וידאו ברות חלוף, הנעלמות באוויר עם כיבוי המקרן או המסך. לצד הפסלים הכבדים הוא מציב את גופו שלו ואת גופי הרקדנים שעמם הוא עובד, את מידותיהם, גמישותם, תנועתם. 


אורי דובדבני, עמוד התווך הקוסמי, 2022. פריים מוידיאו

אורי דובדבני, עמוד התווך הקוסמי, 2022. פריים מוידיאו


לצד הנחרצות בעלת האופי של סימן קריאה – הוא מעמיד סדרה של וריאציות על סימני שאלה: האם כך נכון להשתמש בפסל של שמי? האם אפשר להישען על הפסל, לחסות בצילו או ללחוש לו סוד? מרבית העבודות בתערוכה מנכיחות מוטיב של גוף חצוי או של כפיל -דמויות מוכפלות, נחצות ומחליפות איברים, מבצעות סדרות של תנועה ותנוחה לסירוגין. התערוכה כמכלול מצביעה גם על השינוי שחל באמנות בישראל בשני הדורות האחרונים, וגם על השיחה העשויה להתקיים בין אמניות ואמנים צעירים לאלו שקדמו להם – בהינתן התנאים המתאימים. 

בגלגולה הנוכחי בגלריה 8P והרחק מקיבוץ כברי, התערוכה בודקת מה קורה כשמקלפים את הבית מהעבודות שנוצרו, במידה רבה, כעבודות תלויות אתר. מה הערכים הצורניים והאנושיים הנותרים כשחצי תערוכה – האתר המקורה לתוכו נוצרה – אינו בנמצא. מה קורה לגופים הנעים, הנושמים, המשתהים בעבודות הוידאו ללא המשענת של הפסלים והמיקרו-אקלים הייחודי של אטליה שמי הגלילי. והאם שמץ מהמקום ומהתערוכה המקורית – נדד עם התאומה החדשה שלה לאכסנייה החדשה על גבול תל-אביב יפו.

במהלך השנה וחצי האחרונות קהילות רבות נדדו מהנגב ומהגליל, פונו או התפנו מפני אש המלחמה. קהילת כברי נותרה ברובה בקיבוץ, אבל שלושת מוסדות האמנות שלה – אטליה שמי, מרכז גוטסמן לתחריט והגלריה השיתופית היהודית-ערבית – סבלו מחודשים של בידוד וממיעוט מבקרים. האירוח של "עמוד התווך הקוסמי" בגלריה 8P הוא חלק ממדיניות מנהל התרבות של משרד התרבות לעידוד הקשר בין גלריות במרכז לגלריות הפועלות באזורי הגבול וקו העימות. העלאת התערוכה מחדש היא גם הדרך שלנו לחבק את אחיותינו בצפון ובדרום, ולהצדיע לפעילות המסורה והאיכותית שלהן ולקהילות אותן הן מייצגות.


אורי דובדבני, דמות (אחרי יחיאל שמי), 2022. פריים מוידיאו

אורי דובדבני, דמות (אחרי יחיאל שמי), 2022. פריים מוידיאו


אורי דובדבני: אמן רב תחומי, חי בתל אביב. בוגר תואר ראשון במחלקה לאמנות באקדמיה לאמנות ועיצוב בצלאל, למד מחול וכוריאוגרפיה במסגרות עצמאיות שונות. עבודותיו משלבות רישום, פיסול, וידיאו ומיצג והוצגו בתערוכת יחיד, תערוכות קבוצתיות ועל גבי במות שונות ברחבי הארץ. תערוכת היחיד הראשונה שלו, "באין פסנתר", הוצגה בגלריה ברבור ירושלים ב-2021. התערוכה "עמוד התווך הקוסמי" באוצרותה של סמדר שינדלר נוצרה במיוחד עבור חללו של אטליה שמי בקיבוץ כברי, והוצגה בו בדצמבר 2022.

התערוכה היא פרי שיתוף פעולה בין 8P לאמנות עכשווית לאטליה שמי עיצוב הזמנה: תמר לב-און   

עבודת הוידאו "עמוד התווך הקוסמי" נוצרה בתמיכת הקרן ליוצרים עצמאיים


גלריה P8, רחוב הפטיש 1, ת"א

שעות פתיחה:  

רביעי  -חמישי 20:00 – 15:00, שישי - שבת 15:00 – 10:00

https://www.p8gallery.net/



מצאתם טעות? כתבו לנו | במייל או בווטסאפ